Novinky

V pohodlnějším křesle píše devadesátiletá seniorka i nadále kroniku svého života

I malý dárek může přinést obrovskou radost. To dokázaly slzy štěstí, které stékaly po tváři devadesátileté Boženě Hesové, klientce oddělení sociální hospitalizace Podhorské nemocnice v Rýmařově, když se dozvěděla o překvapení, které pro ni přichystal personál nemocnice společně s NADACÍ AGEL v rámci projektu „Plníme sny“.

Svými vzpomínkami na dětství a celý svůj život popsala paní Božena Hesová, která se narodila u Holešova na Zlínsku a do Rýmařova se přestěhovala v roce 1963, již dva velké sešity. „Právě ošetřovatelky z oddělení sociální hospitalizace nás upozornily na netradiční koníček paní Hesové a přály si pro ní nové pohodlnější křeslo. V rámci našeho nadačního projektu „Plníme sny“ jsme paní pořídili nejen křeslo, ale nechali jsme jí vyrobit také vázanou kroniku s vlastním jménem,“ popisuje manažerka NADACE AGEL Bc. Viktorie Sládková.

Paní Božena tak nyní může pro své pravnuky a prapravnuky i nadále sepisovat své vzpomínky. „Už jako malá jsem strašně ráda poslouchala příběhy svého tatínka. Dodnes si je pamatuji i se všemi zážitky z dětství, i když často zapomenu, co bylo včera,“ zažertovala paní Hesová, která pochází ze sedmi dětí. „S rodiči jsme se pětkrát stěhovali a poté znovu pětkrát i s mým manželem. Nějaký čas jsme strávili až na východním Slovensku. To je na dlouhé vyprávění,“ uvedla paní Božena, která před ochodem do důchodu pracovala v Rýmařově v textilním průmyslu.

Klientkou sociální hospitalizace Podhorské nemocnice v Rýmařově je paní Božena Hesová již půl roku. Jedná se o velmi specifické oddělení poskytující dlouhodobou péči osobám, které potřebují z důvodu závažného zdravotního stavu či vysokého věku nepřetržitou péči. Uživatelům se zde snaží co nejvíce navodit domácí atmosféru, a proto má i paní Hesová pokojíček vybaven svým křeslem a oblíbeným stolem. Klienti zde zůstávají dlouhodobě, nejčastěji rok, ale i delší dobu. 

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz