Novinky

NADACE AGEL předala šek na 60 000 Kč rodině chlapečka trpícího svalovou dystrofií

V rámci Rodinného dne s AGELEM dnes v areálu Nemocnice Louny proběhlo předání šeku v hodnotě 60 000 Kč mamince chlapce trpícího svalovou dystrofií. Darovanou částku využije na pořízení speciálního Motomedu, který pomůže stabilizovat chlapcův zdravotní stav.

Lukášovi Kulhánkovi je dnes devět let a Duchenneova svalová dystrofie mu byla diagnostikována před pouhým rokem. Do té doby se lékaři nemohli shodnout na příčině chlapcovy špatné chůze a častého padání, vše přičítali kratší noze, naneštěstí se zmýlili. Duchenneova svalová dystrofie má bohužel fatální prognózu, takže rodina chlapce nyní usiluje hlavně o zpomalení průběhu nemoci, k čemuž jim může pomoci právě speciální rehabilitační pomůcka zvaná Motomed, kterou si budou moci pořídit díky daru NADACE AGEL a Nemocnici Louny.

Lukáškova rodina je ráda za jakoukoliv pomoc. „Pomáhá nám naše rodina, kolegyně, lidé v našem bydlišti, učitelé i vedení školy, kterou Lukášek navštěvuje a teď nám pomáhá i NADACE AGEL,“ říká maminka Dana Kulhánková, která pracuje jako zdravotní sestra v Nemocnici Louny. „Nejvíce bychom samozřejmě ocenili, kdyby se našel lék na synovo onemocnění, ale to je zatím nesplnitelné. Synovi ale velmi prospívá pohyb v bazénu, takže bychom byli rádi, kdyby se naskytla možnost nějakého plaveckého kroužku, protože bazén v našem bydlišti bude pravděpodobně uzavřen“, přibližuje maminka situaci.

Běžný den Kulhánkových se příliš neliší od jiných rodin. Sice musí denně se synem cvičit, navštěvují častěji lékaře a Lukášek je méně soběstačný, ale i přesto má rád tytéž věci jako jeho vrstevníci, což potvrzuje i paní Kulhánková: „Nejraději má, když jsme celá rodina pohromadě a něco podnikáme, například společné výlety nebo když hrajeme společenské hry.“ A právě proto NADACE AGEL obdarovala Lukáška i velkou stavebnicí Lego, což je jedna z jeho nejoblíbenějších hraček.

NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným lidem a organizacím z celé České i Slovenské republiky pomáhá již od roku 2011. Od svého vzniku nadace podpořila přes 350 žadatelů celkovou částkou přesahující 8 miliónů korun.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz